Temiz Bir Çevre Elimizde

Doğa tüm kaynaklarını, canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için sunmaktadır. Ancak bu kaynaklar sınırsız değildir. Doğayı korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak hepimizin ortak gayesi. Farkında bile olmadan yaptığımız küçük hatalarla, doğal dengenin bozulmasına ve telafisi zor çevre zararlarının oluşmasına neden olabiliyoruz.

 
KİŞİSEL KARBON AYAK İZİMİZİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
  • Kağıt peçete, havlu yerine yıkanabilir tekstil ürünler kullanabiliriz.
  • Tek kullanımlık ürünler yerine raf ömrü uzun, gramajı büyük ve geri dönüştürülebilen ambalajlı ürünleri satın alabiliriz.
  • Doğada uzun süreler kalan ve zor yok olan plastik atıklar tüm canlılar için tehdit oluşturmaktadır. Plastik ambalajlı ürünlerin yerine cam ambalajlıları kullanabiliriz.
  • Alışverişlerde plastik market poşetleri yerine bez çanta veya file kullanabiliriz.
  • Tek kullanımlık pillerimizi şarj edilebilir olanlarla değiştirebiliriz.
  • İlaç stoğu yapmayabilir, son kullanma tarihi geçmiş ilaçları çöp kutusuna atmak yerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili mevzuatı kapsamında çalışmalar sürdüren imha tesislerine teslim edilmesini sağlayabilir, topraklarımızı ilaçların kimyasal zararlarından koruyabiliriz.
  • Temiz nefes almak zor değil. Sahip olduğumuz dijital teknolojiler kağıt tüketimini azaltmamıza, verilerimizi elektronik ortamda saklamamıza olanak sağlamaktadır. Böylece doğanın akciğerleri ağaçlarımızı kağıda dönüşmekten kurtarabiliriz.
  • Oluşan atık yağları çöpe ya da lavaboya dökmek yerine biriktirip atık yağ toplama kumbaralarına atabilir, atık yağ toplama işlemi yapan telefon numaralarını arayarak alınmasını sağlayabiliriz. Unutmayın atık yağların lavaboya dökülmesi su kaynaklarını kirletir, deniz canlılarının tahribatına ve ölümüne neden olur. Ayrıca kanalizasyon boruları içerisinde birikme yaparak zamanla boruların daralmasına ve kanalizasyon sistemlerinin bozulmasına neden olur.
  • Dışarıdan yemek siparişi yerine evde yemek pişirmeyi tercih ederek plastik ya da karton ambalaj atıklarının oluşmasına engel olabiliriz.
  • Oluşan tüm atıkları türlerine göre ayrıştır ve ilgili dönüşüm alanlarına ayrı ayrı atabilir, geri dönüşüm oranının artmasına katkı sağlayabiliriz.
  • Temizlik işlerinde kullanılan kimyasal maddeleri doğa dostu ürünlerden seçebilir, konsantre ürünler tercih ederek tüketimini azaltabiliriz. Ürün etiketlerinde yer alan zararlılık işaretlerine göre kullanım ve depolama yapabilir, çevresel tehlikeleri önler, fiziksel tehlike ve sağlık risklerine karşı da koruma sağlayabiliriz.
  • Yaşamımızın devamlılığı ve sağlığımız için olduğu kadar kişisel bakımımız için de su olmazsa olmazımızdır. Ancak sadece diş fırçalarken ortalama 3 dakika açık bırakılan musluk yüzünden 10 ila 15 lt su ziyan olmaktadır. Bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesi kullanarak, diş fırçalarken, tıraş olurken veya sabah yüzümüzü yıkarken musluğu sürekli açık tutmayarak, su sayacı kontrolleri yaparak varsa su kaçaklarını tespit ederek ve damlayan muslukları tamir ettirerek su tüketimimizi azaltabiliriz.
  • Çevrenin korunmasına katkı sağlamak için yürüyüş yapabiliriz. Araçların oluşturduğu zararlı kimyasallar çevreyi olumsuz etkiler, hava kalitesini düşürür. Uzak mesafeler için toplu taşıma araçlarını kullanabilir, kısa mesafeler için yürüyebilir veya bisiklet kullanmayı tercih edebiliriz.
  • Tasarruflu ampuller kullanarak, binanıza yalıtım yaptırarak enerji tüketimimizi düşürür ve bu sayede maddi kazanç da sağlamış oluruz.
  • Pil, batarya, akü ve elektronik eşyalar gibi tehlikeli kimyasallar içeren atıkları belediyelerin atık dönüşüm kumbaralarına atabiliriz.

 

HER ŞEY YARININ DOĞASINI, BUGÜNDEN KORUMAK İÇİN…

Gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak hepimizin ödevidir. Enerji harcamalarımızı düşürerek, tüketimi azaltıp israftan kaçınarak, evsel atıkları azaltıp geri dönüşümü için zaman ayırarak bireysel karbon ayak izimizi azaltabiliriz.  Bugün alacağımız basit önlemler sayesinde hem ekonomik refah seviyemizi artıracak hem de daha temiz bir çevre için üzerimize düşen görevleri yerine getirmiş olacağız.